Edible wild mushroom tourism as a source of income and employment in rural areas. The case of Castilla y León

P. de Frutos Madrazo, F. Martínez-Peña, S. Esteban

Abstract


Edible wild mushroom picking is becoming an important source of income in rural areas. The wide range of activitieswhich add value to mycological production (initial sale, transformation, marketing, etc.) include those related to tourismwhich can attract visitors to mushroom producing areas, leading to so-called mycological tourism. To date, no researchexists quantifying the importance thereof in rural areas endowed with such resources. The present research provides thefirst model to estimate this activity’s contribution to the economy of rural areas in the region of Castilla y León. The mainfinding to emerge evidences a close link between influx of visitors, who come principally to pick, and mycological productivityin the region. Based on this relation, we estimate four key variables to determine the impact which said activityhas on the regional economy as a whole: the number of overnight stays and trips made by mycological tourists, as wellas associated expenditure and employment created. Findings underscore the importance of this activity in the regionaltourism industry and point to its significance as a major market niche, particularly during the hotel low season. The needfor public administrators to implement a related management policy is also inferred.


Full Text:

PDF

References


Barke, M. (2004): “Rural tourism in Spain”. International journal of tourism research, 6: 137-149. http://dx.doi.org/10.1002/jtr.480

Besteiro, B. (2003): “El turismo de congresos y reuniones en la comunidad autónoma gallega”. Papers de turismo, 33: 128-147.

Boa, E. (2004): Wild Edible Fungi. A Global Overview of Their Use and Importance to People. FAO.

Courvoisier, M. (2000): “Le marché français des champignons sylvestres (importation, nature, organisation et apprisionnement), un débouché pour le Québec?” En Les champignons forestiers: récolte, commercialisation et conservation de la ressource. J.A. Fortin & Y. Piché (édit.). CRBF, Université Laval: 45-52.

Delmas, J. (1989): Les champignons et leur culture. Culture actuelle et potentielle des champignons supérieurs. La Maison Rustique. Paris.

Edouard, F. (2003): El mercado de los hongos silvestres en Mexico. Methodus consultora.

Familitur (2005): Movimientos turísticos de los españoles: Castilla y León. Instituto de Estudios Turísticos.

Fenández, A., Ceballos, B., Carmona, J. and Maynar, M. (2007): “El turismo ornitológico en España como modalidad emergente. Organización interna y caracterización de la demanda”. Papers de turisme, 42: 41:56.

Frutos, P. de (2010): “Regulación de la recogida de setas silvestres comestibles y disposición a pagar por licencias de recolección: el caso de la provincia de Soria”. Spanish journal of rural development, 1(3)

Frutos, P. de, Martínez, F. and Esteban, S. (2008): “Propuesta de ordenación comercial de los aprovechamientos micológicos a través de lonjas agrarias: análisis económico y financiero para la provincia de SoriA”. Revista española de estudios agrosociales y pesqueros, 217:73-104.

Frutos, P., Martínez Peña, F., Ortega, P. and Esteban, S. (2009). “Estimating the social benefits of recreational harvesting of edible wild mushrooms using travel cost methods”. Investigación Agraria: Sistemas y Recursos Forestales, 18(3):235-246.

Fuentes, R. (1995): El turismo rural en España. Especial referencia a análisis de la demanda. Instituto de estudios turísticos.

Hosford D., Pilz, D. Molina, R. and Amaranthus M. (1997): Ecology and Management of the Commercially Harvested American Matsutake Mushroom. USDA, 68 pp.

IET (1996): Análisis de la oferta de turismo rural en España. Instituto de estudios turísticos.

Juan, J.M. de (2006): “El turismo ornitológico: concepto y mercados”. Estudios turísticos, 169-170: 165-182.

Lázaro, A. (2008): “El aprovechamiento micológico como vía de desarrollo rural en España: las facetas comercial y recreativa”. Anales de geografía, 28: 111-136.

López, J. (2008): “El turismo ornitológico en el marco del postfordismo, una aproximación teórico-conceptual”. Cuadernos de turismo, 21: 85-112.

Martínez De Aragón J. (2005): Producción de esporocarpos de hongos ectomicorrícicos y valoración socioeconómica. Respuesta de estas comunidades a incendios forestales. Tesis doctoral. Univ. de Lleida y Centro Tecnológico Forestal de Cataluña.

Martínez, F. (2003): Producción y aprovechamiento de Boletus edulis Bull.: Fr. en un bosque de Pinus sylvestris L. Bases para la ordenación y valoración económica del recurso micológico forestal. Serie técnica de la Consejería de Medio Ambiente. Junta de Castilla y León. 134 pp.

Martínez, F., Giner, M. and Lucas, J.A. (2003): “Primeros resultados del estudio del aprovechamiento micológico a partir de encuestas en la zona MYAS (Soria): recolección, micoturismo y ordenación del recurso”. Actas del I Congreso Nacional de Micología Forestal Aplicada, Soria.

Martínez, F., Gómez, R. and Ortega, P. (2006): Sistema de información geográfica sobre la producción, aprovechamiento y ordenación del recurso micológico en Castilla y León. Junta de Castilla y León.

Mogas, J. and Riera. P. (2003): “Validación del experimento de elección en la transferencia de beneficios”. Hacienda Pública Española, 165(2), 79-95.

Moreno-Arroyo, B., Romero, J., Calderón, A. and Calmaestra, E. (2007). “Micoturismo en Andalucía”. World Fungi 2007 Technical Presentation and Posters; Junta de Andalucia — Consejería de Medio Ambiente.

Ordinas, A. y Binimelis, J. (2003): “El turismo de reuniones y de negocios en Mallorca”. Cuadernos de turismo, 12: 35-52.

Palm M. and Chapela IH. (1997): Mycology in sustains development: expanding concepts, vanishing borders. Parkway Publishers Inc. North Carolina, 297 pp.

Pilz, D. y Molina, R. (2002): “Commercial harvests of edible mushrooms from the forests of the Pacific Northwest United States: issues, management, and monitoring for sustainability”. Forest Ecology and Management, 155: 3-16. http://dx.doi.org/10.1016/S0378-1127(01)00543-6

Ponce, M.D. (2007): “Turismo de reuniones en la ciudad de Murcia”. Un enfoque desde el tejido empresarial involucrado. Cuadernos de turismo, 19: 105-131.

Ribeiro, M. and Marqués, C. (2002): “Rural tourism and the development of less favoured areas: between theory and practice”. International journal of tourism research, 4: 211-220. http://dx.doi.org/10.1002/jtr.377

Rico, M. (2005): “El turismo como nueva fuente de ingresos para el medio rural de Castilla y León”. Cuadernos de turismo, 16: 175-195.

Roig, B. (2005): “Estudio descriptivo de la demanda española de turismo en casas rurales”. Revista española de estudios agrosociales y pesqueros, 207: 181-196.

Solsona, J. (2001): “Turismo en espacio rural: el caso español”. Estudios y perspectivas en turismo, 10: 11-41.

Starbuck C., Alexander S., Berrens R. and Bohara A. (2004): “Valuing special forest products harvesting: a two-step travel cost recreation demand analysis”. Journal of forest economy. 10: 37–53. http://dx.doi.org/10.1016/S1104-6899(04)00005-4

Vargas, A., Porras, N. Plaza, M. Y Riquel, F. (2008): “Turismo enológico: comportamiento del turista y percepción de la población residente”. Papers de turisme, 43-44: 97-112.

Velázquez, L. (2007): “El camino de la especialización”. Actualidad Leader, 36: 20-21. World Tourism Organization (1994): “Recommendations on Tourism Statistics”. United Nations, New York.




DOI: 10.5424/fs/2112211-02545

Webpage: www.inia.es/Forestsystems